Ervaringen van cursisten

Ervaringen van cursisten

De arrangeercursus van BALK vindt om de twee jaar plaats. De cursus werd voor het eerst in 1999 gegeven, dus in 2019 zal het de elfde keer zijn. Meestal zijn er zo’n tien of vijftien deelnemers per cursus.


Tijdens de arrangeercursus wordt iedereen op zijn eigen niveau uitgedaagd en dankzij de individuele feedback en het bekijken van elkaars werk is er volop inspiratie om zowel creatief als kwalitatief je eigen arrangeerskills te verbeteren. Los van de meest basale uitgangspunten van het arrangeren is er genoeg diepgang voor de meer ervaren arrangeur en is er binnen de groep en individueel de mogelijkheid om zelf onderwerpen of concrete praktische vragen aan te dragen.

Voor mij heeft de arrangeercursus ervoor gezorgd dat ik überhaupt meer ben gaan arrangeren en dat ik veel bewuster omga met de keuzes die gemaakt kunnen worden. Waar ik er bijvoorbeeld eerst vanuit ging dat de bezetting van een koor waarvoor ik arrangeer een gegeven is (SATB op eventuele divisies na), ben ik nu zeer tevreden met een SSAB-arrangement. De tenoren en bassen waren namelijk ondervertegenwoordigd, terwijl er nu een goed bezette mannenpartij is.

Daarnaast biedt meer verdieping op het gebied van arrangeren een mooie aanvulling op de praktijk van de koordirigent. Ook door het zingen van gedeeltes van elkaars arrangementen (om uit te proberen of het beoogde resultaat wordt bereikt) krijgen facetten uit koordirectie een mooie plek in deze cursus.

Tim Quak, deelnemer in 2017, arrangeur en dirigent


Als dirigent en arrangeur kun je door de jaren heen ervaring op doen, maar wat mij opviel in mijn eigen werk is dat met name op arrangeervlak ik veel intuïtief deed. Je eigen stijl is vaak veilig en bekend, maar uitdaging en prikkel tot nieuwe creativiteit is vaak heel welkom. De cursus arrangeren kan daar sterk aan bijdragen!

Docent Tijs Krammer is een zeer ervaren en gedreven dirigent en arrangeur, en weet dan ook op de juiste manier je kennis te laten maken met de verschillende facetten van arrangeren. De thuisopdrachten waren voor elke deelnemer uitdagend, op welk niveau dan ook. Ik beveel de
cursus dan ook van harte aan.

Rohan Poldervaart, deelnemer in 2015, dirigent van The Amsterdam Vocals


“De Balk arrangeercursus o.l.v. Tijs Krammer is zeer aan te raden! Je krijgt ten eerste een mooie syllabus met inhoudelijk diepgaande informatie over wat vocaal arrangeren behelst. Tijs geeft gedegen uitleg over diverse muziekstijlen en hoe je dit ritmisch kunt arrangeren, vooral als het a capella is. Je oefent in de lessen met arrangeren voor SATB, vrouwenkoor met en zonder vocale percussie, homofone setting, met walking bass enz. De lessen zijn gestructureerd opgebouwd en je krijgt allerlei uitdagende oefeningen en ook aardig wat huiswerk op je bordje. Zeer nuttig, leerzaam en inspirerend!”

Heleen Karsdorp, deelnemer in 2015, zangeres en dirigent


“Ik kijk terug op een serie leerzame en gezellige middagen in Utrecht! Tijs Krammer geeft deze cursus op een ontspannen manier, zonder aan punctualiteit en leerzaamheid in te leveren. Hij differentieert makkelijk, zodat je op elke niveau deze cursus in kunt stappen. Er is voor iedereen wat te leren, of je nu al zelf uitgebreide zesstemmige arrangementen schrijft, of er pas net achter bent welke akkoorden het beste bij Let it be of The A team passen.

Het waren voor mij heerlijke middagen discussiëren over harmoniseren, stempartijen, zingbaarheid, muzikale keuzes, en een nauwkeurige kijk op mijn eigen arrangementen en gemaakte opdrachten. De drankjes achteraf in het nabij gelegen café waren ook elke zaterdag een welkome en gemoedelijke afsluiting!”

David de Geus, deelnemer in 2015, dirigent van Hatikwa


“Tijs kan goed schakelen tussen de niveaus van de cursisten waardoor er voor iedereen een uitdaging in de cursus zit. In een ongedwongen sfeer wordt ongemerkt veel van de theorie achter het arrangeren behandeld. Maar met veel voorbeelden en praktijkopdrachten blijft het geen droge stof. Het is leuk om met de opdrachten aan de slag te gaan en met de andere cursisten te vergelijken welke keuzes zij maken bij het arrangeren.

Het biertje na afloop van de middagen viel ook in goede aarde, een mooie afronding van een dag hard werken.

Wat mij betreft had de cursus nog wel langer mogen zijn want er valt altijd meer ontdekken! Delen van het cursusmateriaal gebruik ik nog steeds, het blijft boeiend, hoe veel of weinig je ook arrangeert.”

Dorien de Landtsheer, deelnemer in 2013 en 2015, arrangeur


“De arrangeercursus gegeven door Tijs krammer bij BALK is een aanrader, zowel voor een beginnend als gevorderd arrangeur. De lessen zijn interessant, leerzaam, veelzijdig en bieden verdieping voor elk niveau. Tijs is een inspirerende, enthousiaste docent en weet iedereen gerichte feedback te geven om arrangementen kwalitatief te verbeteren. Dat maakt de lessen boeiend en uitdagend.”

Marieke van Diepen, deelnemer in 2013, dirigent van iSing


“Mensen zoals ik, die al jaren op hun eigen wijze vocale arrangementen schrijven, vinden in deze cursus een goede mix van theorie en praktijkoefeningen omtrent de uitdagingen waarvoor je bij het arrangeren voor koor of zanggroep wordt gesteld, en een groep gemotiveerde mede-arrangeurs waarmee ze die uitdagingen kunnen bespreken. De cursus is pittig voor wie (nog) niet goed thuis is in akkoorden en ritmes, maar Tijs Krammer is een zeer gedreven docent die deze materie als geen ander beheerst, dus wie leergierig is en bereid is er voldoende tijd in te steken, kan deze cursus met succes afronden.

De groep cursisten in 2011 was zo leergierig, dat men in dat jaar na overleg tussen docent en organisatie de cursus spontaan met een aantal extra facultatieve lessen heeft verlengd.”

Hans van der Linden, deelnemer in 2011, zanger en arrangeur bij VoixSix